yoga in de studioHatha Yoga is de yoga van het lichaam* en is de basis voor de meeste vormen van yoga die nu in yogastudio’s en sportscholen onderwezen worden.

‘Ha’ betekent zon of kracht en ‘tha’ staat voor maan of stilte. Het woord ‘yoga’  komt uit het Sanskriet en wordt vertaald als ‘juk’ of ‘verenigen, ook wel als ‘beheersen’ en is afkomstig van yuj, ‘verbinden’, ‘één maken’.

 In hatha yoga gaat het om verbinden en harmoniseren: om het in balans brengen van lichaam en geest, rechter en linker lichaams- (en hersen-) helft, van activerende en kalmerende energie.

In de yogales gebruiken we hiervoor bepaalde lichaamshoudingen en aandacht voor de adem. De lichaamshoudingen kunnen statisch of dynamisch worden uitgevoerd, waarbij het tempo van een hatha les rustig is. 

In een hatha les kan op lichamelijk gebied zowel aan kracht als aan lenigheid gewerkt worden, waarbij de hatha lessen bij MareYoga over het algemeen mild zijn kwa intensiteit en daarmee toegankelijk voor iedereen ongeacht leeftijd of ervaring met yoga. 

De aandacht voor de adem kan bestaan uit observatie van de natuurlijke ademstroom, het verbinden van de ademhaling met beweging, waardoor adem en lichaam meer diepte/ ruimte kunnen ervaren en/of een gerichte ademoefening (pranayama).

Bij MareYoga kun je op dit moment bijna dagelijks hatha yoga lessen op het rooster vinden, waarbij elk docent weer zijn eigen kleur geeft aan de les.

De een legt de nadruk net iets meer op de stilte, de andere op bewegen met en vanuit je hart of op het nieuwsgierig onderzoeken van je eigen innerlijk landschap via je lichaam.

Wees welkom om verschillende hatha lessen uit te proberen en te ontdekken, welke les/ docent het beste aansluit bij jou behoeftes van dit moment.

Hatha lessen bij MareYoga vanaf september:

Maandag, 18.45 uur met Mirja

Dinsdag, 20.30 uur met Anastasia

Woensdag 10.45 uur en 20.30 uur met Mirja

Vrijdag, 9.00 uur met Mirja

Zaterdag, 9.30 uur met Karen en

Zondag, 10,00 uur met Peter.