MareYoga • e-mail • Leiden

Lesvormen

What’s in a name?

Er zijn talloze vormen van yoga en daarnaast geeft ook elk leraar weer zijn eigen kleur en smaak aan een bepaalde yoga stijl. Onderstaande beschrijving is dus een indicatie en niet in steen gebeiteld.

Ik houd van variatie. Dat kun zien aan de verschillende opleidingen die ik heb gevolgd: van hele rustige, meditatieve yin yoga, over yoga voor ouderen en mensen met Parkinson naar Gentle Hatha Flow Yoga en dynamische, krachtige Vinyasa Yoga aan het andere uiteinde. Maar ook in mijn lessen zelf zal je veel variatie aantreffen. Niet alleen omdat ik dat gewoon leuk vind, ook omdat het nooit mogelijk is, om het geheel wat yoga zou kunnen zijn, in een soort les te proppen, omdat variatie voor mij ook een uitdrukking is van speelsheid, openheid om nieuwe dingen te onderzoeken en te ervaren, van ‘mogen’  en ook omdat ik overtuigd ben dat ons lichaam en ons brein baat hebben bij variatie.

Lesvormen op een rijtje

GENTLE HATHA FLOW

Hatha is de basis van alle fysieke yoga beoefening. Mijn  hatha lessen zijn over het algemeen zacht en toegankelijk. Er komen zowel staande als zittende en liggende houdingen aan bod.
Omdat ik meestal niet met uitsluitend statische houdingen werk, noem ik het ‘Gentle hatha flow’: op je ademritme beweeg je in een uit een houding, of volgen een aantal houdingen  elkaar op in een vloeiende, soepelen bewegingstroom. Dit vergroot het gevoel van lichtheid en gemak in je lichaam en geeft je ruimte en vrijheid om de houdingen op jou manier te doen en jezelf niet vast te zetten in ‘hoe het hoort’.  Dit wisselen we af met momenten waarbij we het lichaam wel laten verstillen om te voelen wat de beweging ons heeft gebracht.

 YOGA4PARKINSON

Bewegen is extra belangrijk als je een bewegingsbeperking hebt zoals de ziekte van Parkinson. Bewegen gaat dan steeds moeilijker waardoor veel dingen een steeds grotere uitdaging vormen. Yoga kan positief doorwerken op een aantal gebieden.

VINYASA YOGA

Vinyasa Yoga is een krachtige en dynamische vorm van yoga waarbij je op het ritme van je ademhaling van houding tot houding beweegt.
De houdingen in een vinyasa les liggen niet vast maar  kunnen per les verschillen. Ook het tempo kan variëren: zo blijf je soms bewust een aantal ademhalingen in een houding om te verdiepen, en beweeg je een andere keer op elke ademhaling naar een nieuwe houding, waardoor je meer in een flow beweegt.
In Vinyasa lessen werk je zowel aan kracht als aan flexibiliteit. De focus op beweging en ademhaling helpt je om je geest te kalmeren.

 

 STOEL YOGA

Stoelyoga is een milde en toegankelijke vorm van yoga. De oefeningen worden grotendeels zittend op de stoel uitgevoerd. Soms gebruiken we de stoel ook als ondersteuning voor staande balansoefeningen. Je zult verrast zijn hoeveel er mogelijk is op en rond de stoel.

YIN / RESTORATIVE YOGA

Yin Yoga bestaat voornamelijk uit zittende of liggende houdingen. De houdingen zijn variaties op klassieke hatha houdingen, maar worden langer (meestal 3-5 minuten, soms langer) aangehouden. Op fysiek niveau richt yin yoga zich meer op het bindweefsel dan op spieren. Daarnaast heb je in Yin veel tijd om ook je mentale processen te onderzoeken en je ademhaling te volgen en te gebruiken om een steeds diepere staat van ontspanning te bereiken. De uitdaging zit hier vaak in de eenvoud.

Restorative yoga zou je als ‘extra yin’ kunnen omschrijven: je maakt nog meer gebruik van props om je lichaam te ondersteunen en het op die manier de weg naar ontspanning nog toegankelijker te maken. Ook blijf je vaak nog langer in een houding (10-30 min). Het doel van restauratieve yoga is het kalmeren van je zenuwstelsel en het bereiken van diepe ontspanning.

In mijn lessen combineer in yin en restorative, vaak voorafgegaan door een aantal rustige bewegingen omdat dit het voor veel mensen makkelijker maakt om  in het lichaam te komen en vervolgens vanuit hier te ontspannen.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!