Maak je drempels om thuis yoga te doen zo laag mogelijk: zorg dat de plek waar je yoga wilt doen  al ‘leeg’ is. Als je yoga als eerste in de ochtend wilt doen, zou je voor het slapen gaan je mat al klaar kunnen leggen.

Op welke dag/ welk moment van de dag kun je het zo soepel mogelijk in je al bestaande ritme inbedden? Direct naar het opstaan/ na of voor het uitlaten van de hond? In de lunchpauze? Als de kinderen uit huis zijn/ direct na werk/ voor het slapengaan? Ook hier geldt: wat makkelijk past, maakt de drempel lager en daarmee de kans van slagen hoger.

Vind regelmaat, zodat je op een gegeven moment niet als bij het tandenpoetsen niet meer erover na moet denken of je nu wel of niet yoga doet. Het is een gewoonte geworden.

Wordt je bewust waarom je yoga wilt doen? Wat is je motivatie? Waar hoop je op en wat wens je jezelf toe? Herinner je jezelf er regelmatig aan.

Als je yoga hebt gedaan (kort of lang maakt niet uit, je hebt het gedaan!) neem een moment om goed waar te nemen hoe je jezelf nu voelt  en ook om jezelf een innerlijk compliment te geven (hardop tegen jezelf zeggen ‘goed gedaan!’ mag ook! 🙂 ) Als je met aandacht en bewustzijn iets meer tijd aan deze positieve gevoelens besteedt, zal je lichaam het makkelijker herinneren en er ook makkelijker weer naartoe willen.

Weet dat weerstand en ongemak erbij hoort. Dat is een teken dat je iets nieuws leert/ je een nieuwe gewoonte eigen maakt. De weerstand slijt met de tijd. Ga gewoon rustig door. Heb je een keer gemist, pak je het de volgende dag gewoon weer op.

Het hoeft niet perfect! Je kunt beter in een rommelige woonkamer een beetje yoga doen, dan verwachten dat je huis eerst stofvrij en helemaal zen moet zijn, waardoor je er uiteindelijk nooit aan toe komt.

Houd het haalbaar. Dagelijks een uur yoga willen doen, zet de lat zo hoog, dat er een grote kans is, dat je teleurgesteld raakt. Ons brein houdt van succeservaringen: Doe bvb iedere dag 5 minuten en bouw het, als dit makkelijk lukt, langzaam op. Kies wat bij jou past, misschien blijf je bij dagelijks 5 minuten en een dag 30 minuten (en een dag vrij!)

Je hebt misschien al opgemerkt dat sommige tips enigszins tegenstrijdig zijn. Afhankelijk wat voor jou de grootste obstakels zijn, is de ene of de andere wellicht belangrijker/ nuttiger voor jou. Het belangrijkste: vind uit wat voor joù werkt!