Yin Yoga bestaat voornamelijk uit zittende of liggende houdingen. De houdingen zijn variaties op klassieke hatha houdingen, maar worden langer (meestal 3-5 min) aangehouden. Dat geeft veel tijd om naar binnen te keren, te voelen en te ervaren wat het effect van een houding is.
Op fysiek niveau richt yin yoga zich op het dieper liggende bindweefsel en de gewrichten. Je probeert je spieren in een yin les daarom ook zoveel mogelijk te ontspannen, vandaar dat de meeste houdingen ook op de grond zijn en er vaak kussens en blokken als ondersteuning gebruikt worden.
Vanuit energetisch oogpunt wordt gezegd dat yin yoga de energiestroom (Qi in de Chinese geneeskunst, in Yoga filosofie ‘prana’) verbetert. Volgens de Chinese geneeskunst lopen er bepaalde energiebanen door het lichaam (meridianen) die wederom invloed hebben op de organen en ook op ons geestelijk en mentaal welzijn. In Yin yoga worden deze meridianen gestimuleerd waardoor mogelijke blokkades opgeheven kunnen worden en de energie weer vrij kan circuleren.
Daarnaast heb je in Yin Yoga veel tijd om ook je mentale processen te onderzoeken. De uitdaging zit hier vaak in de eenvoud. Doordat je zo lang in een houding blijft, en verder ‘niks te doen hebt’ behalve er te zijn en te observeren, kun je van alles tegenkomen. Je kunt je bewuster worden van lichamelijke sensaties en deze steeds verfijnder waarnemen. En je hebt de tijd om je aandacht te richten op mentale processen: wat gebeurt er, als je ‘niks’ te doen hebt? Wordt je slaperig, onrustig, geprikkeld? Ga je dromen, piekeren?
In mijn eigen yin lessen (Mirja) leg ik de nadruk op dit moment voornamelijk op dit laatste, meer meditatieve aspect van yin yoga. We gebruiken de tijd en de houding om een open veld van vriendelijke aandacht te creëren, waarin we ons zelf kunnen leren kennen en oefenen om te ontspannen met wat er is.
Yin Yoga bij MareYoga: woensdag 18:45 uur met Mirja
Benieuwd naar Yin maar wil je ook wat actievere houdingen? Probeer dan de yin yang les op vrijdagochtend, 10.45 uur met Liesbeth.